Det finns nästan alltid något att göra i trädgården. Här är exempel på sysslor som kan göras olika årstider.
Äppelträd kan beskäras under vårvintern innan saven stiger. Då är det lätt att se trädets form och struktur och avgöra vilka grenar som ska tas bort eller sparas. Vi utför såväl underhålls- som uppbyggnadsbeskärning.
Beskära äppelträd
Klipp ner de vissna fjolårsperennerna med en vass sekatör eller en häcksax en bit ovanför marken. Var rädd om nya knoppar och tidiga lökväxter.
Vårstäda
Buskar som blommar på årsskotten beskärs tidigt på våren för att få en rikligare blomning. Buskar som blommar tidigt på våren på fjolårsskotten beskärs på senvåren eller försommaren. Tidig vår är även utmärkt tid att glesa ur eller renoveringsbeskära buskar som har blivit alltför stora eller kompakta.
Beskära buskar
Rosor ska beskäras på våren när björkarnas nyutslagna blad är stora som musöron, då börjar rosorna grönska och det är lätt att se vad som är dött eller inte. Beskär man på hösten kan vinterskadorna bli större.
Rensa ogräs – vår
Vår och höst är den bästa tiden att plantera nya växter i trädgården. Både vårens smältvatten och den svala och regniga hösten gör att jorden är fuktigt och nyplanterade växter har lätt att etablera sig.
Plantera
Klipp ner vissna perenner, gärna innan de nya skotten har börjat spira. Det vissna materialet kan antingen läggas i trädgårdskomposten eller klippas i fina delar och ligga kvar i rabatten där det blir till ny mull.
Klippa ner perenner
Våren är en bra tid att tömma komposten och använda materialet till att jordförbättra i rabatter och odlingar.
Tömma komposten
Drömmer du om att odla egna grönsaker. Vi kan hjälpa dig att komma igång med odlingen som t.ex. att rekommendera vilka sorter som är bra att välja och hur bygger man upp en hållbar grönsaksodling.
Grönsaksodling
Ett bra sätt att få fler perenner av sådan man redan har är genom delning. Perenner som blommar på sensommaren och hösten delas bäst på våren. t.ex. astilbe, höstflox, höstaster, höstanemon, solbrud, funkia, kärleksört, rudbeckia och stormhatt.
Dela perenner
Under JAS-månaderna (juli, augusti, september) går det fint att beskära uppväxta fruktträd men även stenfrukter som plommon, körsbär och buskar som blöder t.ex. avenbok, magnolia och klätterhortensia.
JAS-beskärning
Att klippa häcken vid midsommartid eller strax efter passar bra för de flesta lövfällande sorter. Häckens form bevaras bäst genom en eller två årliga sommarbeskärningar.
Klippa häck
Det är bra att rensa ettåriga ogräs soliga och varma dagar då de kan lika kvar ovanpå jorden i solen och torka ut och dö.
Rensa ogräs – sommar
Bästa tiden att anlägga en köksträdgård är antingen på hösten eller våren. Vill du gräva ett land och jorden utgörs av tung lera så är hösten den bästa tiden.
Anlägga en köksträdgård
Häckar av barrväxter som tuja, idegran och gran passar utmärkt att klippa på hösten när de unga årsskotten som ska klippas bort syns tydligt.
Klippa häck – höst
Våren eller hösten är bra tid att plantera häck. Krukodlade plantor går att sätta under hela säsongen. Vintergröna häckar är bäst att plantera under våren så att de hinner rota sig innan vintern.
Plantera häck
Försiktig höststädning av trädgården som t.ex. att kratta ihop löv och täcka känsliga växter med.
Höststäda
Passa på att gödsla och jordförbättra med naturgödsel, kompost eller ett lager barkmull i samband med vårstädningen. Då får perennerna en riktigt bra start inför växtsäsongen.
Gödsla & jordförbättra
Under vintern när skötseln inte tar lika mycket av tiden är det en utmärkt tid att planera. Ta hjälp med trädgårdsdesign och rådgivning. När våren sedan kommer är det skönt att ha en färdig trädgårdsplan på plats.
Trädgårdsplanering
Behöver du hjälp med att få nya ideér och inspiration. Då kan du boka ett besök där vi går igenom din trädgård tillsammans.
Trädgårdsrådgivning
Vi ser till att trädgården ser fin ut i samband med en försäljning. Vi röjer, städar och planterar nytt om det behövs.
Inför husförsäljning
Perfekt tid för att planera för en grönsaks- eller snittblomsodling. Vilka sorter ska odlas och hur ska odlingen formges och bli verklighet.